În cadrul proiectului „Oamenii și cultura”, pe 11 aprilie 2019, în satul Jura s-a desfășurat trainingul „Diagnostica patrimoniului cultural al satelor”. Trainingul a fost organizat de „МИГГ-ом по повышению культурного развития населения села Жура Рыбницкого района”, fiind orientat pe creșterea nivelului de pregătire a lucrătorilor din sfera socială și culturală din comunitățile rurale.


Participanții au discutat despre patrimoniul cultural al satului Jura și oportunitățile pentru conservarea și dezvoltarea acestuia. Cei prezenți au fost de acord că patrimoniul cultural al satelor trebuie văzut drept o modalitate de dezvoltare și că trebuie să își unească eforturile în identificarea și utilizarea lui.
La training au participat locuitori ai satului Jura, lucrători din sfera culturală și socială ai raionului Râbnița și partenerii în proiect- Asociația Obștească „Lux Cuizauca”. În acest fel, trainingul a contribuit la promovarea dezvoltării culturale a satelor Kuizovka și Jura prin consolidarea parteneriatelor în activități comune.

Proiectul este implementat de Asociația Obștească „Lux Cuizăuca” și Некоммерческое партнерство экологического социального и культурного развития «Сукчес ал плаюлуй натал» în cadrul programului de granturi „Acces pentru succes”, finanțat de Uniunea Europeană.
Proiectul “Acces pentru succes: parteneriate pentru dezvoltare comunitară durabilă” este implementat de către Consorțiul de organizații: Reprezentanța Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu AO ”Eco-Contact”, ОО ”Ecospectr” și AO ”Moștenitorii” în cadrul Programului “Susținerea măsurilor de promovare a încrederii” și Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei, în cadrul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare – Asistența Poloniei.