Începând cu luna iulie, coordonatorii proiectului „Acces pentru succes” însoțiti de evaluatorul extern și expertul național în colaborare inter-sectorială și inter-municipală vizitează localitățile din cadrul proiectului. În perioada 20-21 august, vizite au fost efectuate în satele Jura, Butuceni, Cuizăuca, Sîrcova, Chițcani, Corotnoe și Dubăsarii Vechi.

Echipa a discutat cu coordonatorii proiectelor despre procesul de implementare, cooperarea cu partenerii, a vizitat spațiile reparate/ în proces de reparație, astfel încât împreună să asigurăm atingerea cu succes a obiectivelor propuse.

În timpul vizitelor, coordonatorii proiectelor au discutat cu expertul în colaborare inter-sectorială și inter-municipală despre măsurile de consolidare a parteneriatului și implementarea activităților comune, mecanismele de cooperare, bazele unei colaborări de succes, prin prisma experienței în cadrul proiectului „Acces pentru succes”.

În același timp, evaluatorul extern a analizat eficiența activităților/proiectelor implementate la nivel local, percepțiile populației cu privire la acestea, nivelul de participare a comunității etc. Evaluatorul a realizat interviuri aprofundate cu coordonatorii proiectelor și chestionare în rândul populației. Partenerii locali au fost receptivi și au povestit cu drag despre experiența lor.

„Am o satisfacție văzând ce ne reușește pe final”, spune Svetlana Leahu din Dubăsarii Vechi. „Tot ce facem, facem cu drag, cu plăcere. Ne-am înțeles foarte bine cu partenerii noștri de la Dubăsari – oriunde merg, spun tuturor că avem noroc de niște parteneri extraordinari, cu care ne înțelegem bine, comunicăm destul de des. Acest lucru ne ajută să implementăm proiectul cu succes și să implicăm tinerii din localitate”, a adăugat ea. În cadrul parteneriatului Dubăsarii Vechi – Dubăsari, în localitatea Svetlanei a fost construită scena de vară din parcul din zonă, au fost instalate urne și bănci.

Valentina Arnaut din Cuizăuca, a povestit că, la moment, reparația spațiului „Casa Mare” din Casa de Cultură din sat este finalizată. Spațiul reparat va fi destinat întrunirilor absolvenților, colegilor de clasă. Tot aici vor fi conduse grupuri de artizanat, vor fi instalate stative cu fibre de lână pentru a țese țoluri – populația satului susține ideea de reînviere a tradițiilor locale și amenajarea unui muzeu local.

„În cadrul proiectului, am hotărât să schimbăm acoperișul, să reînnoim ferestrele în ambulatoriuș localității, clădirea căreia are peste 100 de ani. Au fost implicați diverși oameni din comunitatea locală – deputații satului, cetățenii, lucrătorii din ambulatorie, partenerii locali. Toți ne-au susținut”, a povestit Serghei Jeman din Corotnoe.

Proiectul „Acces pentru succes: parteneriate pentru dezvoltare comunitară durabilă” este implementat de către Consorțiul de organizații: Reprezentanța Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu AO „Eco-Contact”, ОО „Ecospectr” și AO „Moștenitorii” și finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii” și Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei, în cadrul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare – Asistența Poloniei.