Proiectul Acces pentru Succes a ajuns în faza sa finală, unde cele 15 parteneriate susținute în cadrul schemei de grant au discutat despre ideile, provocările și rezultatele obținute în cei peste doi ani de muncă asiduă. Acest proces a contribuit la îmbunătățirea relațiilor de prietenie dintre comunitățile de pe ambele maluri ale Nistrului, la dezvoltarea comunităților locale prin intermediul proiectelor de infrastructură implementate și la edificarea unei baze puternice în colaborările viitoare dintre participanți.


În cadrul evenimentului „Acces pentru Succes – Rezultate și Inspirație”, ce a avut loc pe data de 7 februarie 2020 la Cinematograful „Odeon”, au participat peste o sută de oaspeți. „Proiectul nostru a fost un impuls în procesul de lucru asupra Casei de Cultură din sat”, povestește Marina Iasicova, Organizația non-guvernamentală „Центр Социальной и Правовой Поддержки: «Мотивация»”, s. Ternovca, malul stâng. „El a contribuit la mobilizarea comunității noastre spre direcția dezvoltării și la obținerea încrederii din partea mai multor finanțatori în cadrul altor proiecte. Vreau să menționez că, în urma îmbunătățirii anumitor aspecte a Casei de Cultură, autoritățile locale la fel s-au implicat și au decis să investească în reparația capitală a instituției noastre. Sunt revitalizate și extinse tradițiile locale, ceea ce constituie un succes incontestabil”, a povestit Marina în cadrul sesiunii „Cooperarea inter-municipală și inter-sectorială între partenerii A2S”, condusă de Alla Levitskaia și Anna Miodyńska.


Oaspeții de onoare ai evenimentului nu au ezitat să laude succesele proiectului, dar și să accentueze că munca asupra dezvoltării acestora trebuie să continue. „Sunt convins că sunteți mulțumiți de parteneriatele create, nu doar datorită succeselor obținute în cadrul cooperării îndelungate, dar și faptului că a fost conștientizată necesitatea unui dialog, care vă va ajuta să atingeți noi scopuri, dar și să descoperiți multitudinea de zone și spații de potențială cooperare, care există”, a menționat Excelența Sa, Ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova, dl. Bartlomiej Zdaniuk.


Fabien Schaeffer, ofițer de proiect în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a accentuat că eforturile depuse până la implementarea proiectului – perioada de instruiri la fel a fost utilă. „Pentru noi este foarte importantă sustenabilitatea proiectelor voastre. Mi-ar plăcea ca, în câțiva ani, când vom vorbi despre consolidarea măsurilor de încredere, vom vorbi nu atât despre participanții în proces, dar despre parteneriatul în totalitate. Viitorul vă aparține”, a punctat dumnealui.


„Sper că acest acces spre succes, această experiență de colaborare dintre noi toți v-a oferit contextul necesar de mișcare spre direcția, care ne interesează pe noi toți – cea a dezvoltării locale. Un alt punct important în cadrul proiectului a fost crearea parteneriatelor locale, parteneriatelor dintre comunități, parteneriatele dintre organizațiile noastre și ale voastre. Crearea unui parteneriat necesită timp și efort. Sper că tot timpul petrecut împreună a fost unul util în procesul edificării unor parteneriate durabile”, a menționat Tomasz Horbowski, directorul Solidarity Fund PL în Moldova.

Evenimentul a continuat cu câteva sesiuni de discuții și informare, inclusiv despre alte oportunități de finanțare, de care parteneriatele create ar putea beneficia. De asemenea, a avut loc și ceremonia de înmânare a certificatelor de apreciere celor 15 parteneriate create.

Proiectul „Acces pentru succes: parteneriate pentru dezvoltare comunitară durabilă” este implementat de către Consorțiul de organizații: Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu AO „EcoContact”, ОО „Ecospectr” și AO „Moștenitorii” și finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii” și Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei, în cadrul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare – Asistența Poloniei.