Satul Gura Bîcului face parte din parteneriatul „Un Pas spre Viitor”, unde, împreună cu partenerii din s. Cranogorca, malul stâng, își propun ca scop să creeze condițiile necesare pentru organizarea și dezvoltarea activităților culturale ca elemente esențiale pentru dezvoltarea culturală-spirituală și economică a comunităților.

În satul Gura Bîcului veți găsi oameni superbi, cu o istorie extrem de interesantă. Spre exemplu, vă invităm să faceți cunoștință cu Aliona Plămădeală, mama a unor tripleți, preocupată de bunăstarea familiei sale. Îngrijind de cele trei suflete acasă, timpul mai liber al Alionei a fost ocupat de sesiunile de macramé – potrivit blogului Spațiul Nistrean, nevoia de a confecționa legănașe pentru odorașii săi și de a economisi din bugetul familiei a făcut-o un fel de „mamă-mesteriță” printre cunoscuții si rudele familiei.

Aliona Plămădeală face parte din echipa de implementare a s. Gura Bîcului în cadrul proiectului „Acces pentru Succes”. Din circa 2017, odată cu evenimentul „Lucrul manual făcut de femeile de pe ambele maluri ale râului Nistru”, a și început transformarea Alionei. Dumneaei a fost invitată la diverse instruiri marca „Acces pentru Succes”, a creat grupul de inițiativă a femeilor pasionate de lucru manual „Meșteri și meșteșuguri Nistrene azi”, devenind chiar un fel de manager al grupului, a condus o serie de atelier creative pentru copii și adulți, a participat activ la implementarea proiectului de renovare a centrului de meșteșugărit din Casa de Cultură a s. Gura Bîcului. Astăzi, acest centru servește drept loc al întâlnirilor oamenilor pasionați de crearea lucrurilor frumoase, iar grupul „Meșteri și meșteșuguri Nistrene de azi”, dezvoltat în cadrul parteneriatului, se bucură de popularitate. „Să trăiești fără posibilitatea de a-ți practica pasiunea este, probabil, cea mai nedreaptă și grea lovitură, pe care ți-o poate da viața. Ne place să creăm lucruri utile, dar și frumoase, în care depunem nu doar muncă și creativitate. dar și multă dragoste și suflet”, spune Aliona pentru Spațiul Nistrean.

Amintim că unul dintre obiectivele parteneriatului este promovarea oamenilor talentați din regiunea satului Gura Bîcului, iar transformarea Alionei Plămădeală într-o personalitate activă civic și implicarea ei în activitatea localității este un succes enorm în consolidarea comunităților de pe ambele maluri ale Nistrului.

În acest an, familia Plămădeală mai are o bucurie – aceasta beneficiat recent de finanțare pentru un proiect în cadrul schemei de granturi mici, Ediția Rurală 2019 LEADER, realizat de GAL „Serpentina Nistrului”. Familia își propune să dezvolte mica lor afacere, care consta în confecționarea mobilierului decorativ pentru gospodării și grădini.

Informație preluată de pe blogul Spațiul Nistrean.