Pe 20 septembrie, reprezentanții celor 15 parteneriate, create în cadrul proiectului „Acces pentru succes: parteneriate pentru dezvoltare comunitară durabilă” au participat la Masa rotundă cu genericul „Abordarea integrată a conceptului de consolidare a încrederii: cooperarea inter-sectorială și inter-municipală prin Acces pentru Succes”. În cadrul evenimentului, cei prezenți au analizat evoluția parteneriatelor în cei aproape doi ani de activitate, au prezentat rezultatele implementării proiectelor locale și au scos în evidență practicile de colaborare, condițiile de bază pentru o cooperare de succes dar și provocările în materie de stabilire a colaborărilor în scopul implementării proiectelor de dezvoltare locală.

La eveniment a fost prezent Fabien Schaeffer, ofițer de proiect în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, care a mulțumit tuturor pentru prezență: „Într-adevăr, proiectul se apropie de sfârșit, dar suntem în cea mai interesantă și importantă perioadă – avem oportunitatea să observăm rezultatele concrete ale acestui proces. Mi-ar plăcea extrem de mult să vizitez parteneriatele voastre, de aceea, împreună cu echipa A2S vom planifica vizite în următoarele săptămâni”.

Reprezentanții Consorțiului de implementare a proiectului au felicitat partenerii pentru succesele înregistrate până acum și au subliniat importanța mesei rotunde pentru asigurarea continuității relațiilor stabilite. Directorul Solidarity Fund PL în Moldova Tomasz Horbowski a menționat că la acest eveniment, colegii din Consorțiu împreună cu experții în colaborare inter-sectorială și inter-municipală își doresc să identifice provocările, atât în ceea ce privește dezvoltarea comunității, consolidarea parteneriatului, cât și în implementarea activităților comune. „În acești doi ani, am învățat atât de multe, încât ne dorim să adunăm experiența prin care am trecut, să o analizăm, să o îmbunătățim și să o transmitem mai departe”, a explicat Tomasz.

La eveniment au fost discutate rezultatele intermediare ale studiului privind colaborarea inter-sectorială și inter-municipală, dezvoltat în cadrul A2S, au fost prezentate diferite forme și mecanisme de interacțiune inter-sectorială și inter-municipală și strategii de convingere a părților interesate în ceea ce privește implicarea lor în implementarea proiectului. De asemenea, în cadrul mesei rotunde s-a discutat abordarea LEADER – un instrument eficient de dezvoltare locală rurală, care stă la baza creării Grupurilor de Acțiune Locală și îmbunătățirii vieții comunităților rurale.

 

În acest context, Ivan Ignatev, coordonator de proiect din partea Ecospectr și-a exprimat convingerea că proiectul oferă cu adevărat un acces spre succes: „Un mare plus pentru comunitățile implicate în proiect este crearea grupurilor de inițiativă, faptul că au fost create strategii și planuri tematice de dezvoltare a comunităților și parteneriatelor”.

La final, Irina Arpentii, coordonator de program din partea Solidarity Fund PL în Moldova și-a exprimat speranța că instrumentele practice pentru dezvoltarea și consolidarea parteneriatelor în contextul CBM în Moldova, prezentate în cadrul mesei rotunde, vor fi oferi continuitate parteneriatelor create și că experiența dezvoltării locale a partenerilor sunt un instrument eficient pentru consolidarea încrederii între comunitățile de pe ambele maluri ale Nistrului.

Proiectul „Acces pentru succes: parteneriate pentru dezvoltare comunitară durabilă” este implementat de către Consorțiul de organizații: Reprezentanța Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu AO „Eco-Contact”, ОО „Ecospectr” și AO „Moștenitorii” și finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii” și Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei, în cadrul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare – Asistența Poloniei.