26 septembrie a marcat un nou pas în consolidarea parteneriatului satelor Pelinia (malul drept) și Butuceni (malul stâng) – în cadrul Liceului Teoretic Pelinia a fost redeschisă Sala de Festivități a instituției, renovată în cadrul schemei de grant a proiectului Acces pentru Succes. Evenimentul a fost celebrat prin dansuri și cântece pe noua scenă a Sălii, iar oaspeții prezenți, dar și beneficiarii acestui proiect, nu au ezitat să aducă mulțumiri, să se împartă cu impresii și să îndemne pe ceilalți să fie la fel de activ în astfel de proiecte.

Tomasz Horbowski, directorul Solidarity Fund PL în Moldova, a menționat că această experiență minunată pusă în practică stă la baza încrederii la nivel local. „De multe ori am fost întrebat ce sunt «măsurile de încredere». Acest proces a început în 2017, iar încrederea dintre oameni se bazează pe experiența comună. Suntem fericiți că în renovarea Sălii a fost implicată atât comunitatea locală, cât și diaspora, reprezentanți ai afacerilor locale. Am mai menționat că trebuie să ne bazăm pe resursele disponibile și să consolidăm capacitățile partenerilor la nivel local”, a explicat Tomasz. De asemenea, dumnealui a adăugat că evenimentul fusese un rezultat concret al implicării UE în Republica Moldova.

Fabien Schaeffer, ofițer de proiect în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a mulțumit tuturor pentru invitație și oportunitatea de a vedea rezultatele frumoase ale proiectului. „E important ca acest proiect să fie făcut pentru oameni și cu rezultat concret, cum este această sală renovată. Echipa noastră valorifică relațiile dintre oameni, pentru că împreună suntem mai puternici, iar datorită proiectelor de acest tip, așa cuvinte nu rămân a fi un simplu slogan, ci sunt o realitate.” Domnul Fabien a menționat că Uniunea Europeană și-a pus scopul să aibă cât mai multe rezultate practice pentru cetățeni. De asemenea, dumnealui a mulțumit pentru activitățile organizate și curajul de a realiza un asemenea proiect.

Galina Grumeza, în calitate de reprezentantă a comunității Pelinia în cadrul parteneriatului Pelinia – Butuceni, de director al Liceului Teoretic Pelinia și ca coordonator de proiect, a venit cu o mică retrospectivă a activităților din ultima perioadă, pentru a aduce aminte cum a fost procesul, care au fost provocările, ce sentimente și emoții a trezit finalitatea acestuia. „Parteneriatul nostru a fost numit «Conștientizare, implicare, schimbare – Factori importanți în îmbunătățirea calității vieții în comunitățile satelor Pelinia și Butuceni» pentru că am avut diverse obiective de dezvoltare – informarea cetățenilor despre necesitatea promovării culturii locale, sporirea activității civice a locuitorilor, consolidarea parteneriatului cu s. Butuceni, crearea condițiilor de desfășurare în siguranță a activităților culturale”, a menționat dna Grumeza. Dumneaei a adus mulțumiri formatorilor, mentorilor, posibilității de a merge în Polonia și de a afla mai multe din experiența proiectelor poloneze.

Celebrarea a continuat cu piese de dansuri din partea ansamblurilor din liceu și din localitate. Partenerii de pe malul stâng au venit cu daruri muzicale, un colaj creativ de poze, adunate de-a lungul implementării proiectului și cu mulțumiri pentru un parteneriat minunat, care speră că va fi unul sustenabil.

Proiectul „Acces pentru succes: parteneriate pentru dezvoltare comunitară durabilă” este implementat de către Consorțiul de organizații: Reprezentanța Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu AO „Eco-Contact”, ОО „Ecospectr” și AO „Moștenitorii” și finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii” și Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei, în cadrul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare – Asistența Poloniei.